Home » Blog » Hormonen in balans » Bio-identieke hormonen

Bio-identieke hormonen

door | 25 feb, 2020 | Hormonen in balans

De overgang is een organisch proces.

In wezen gaat het erom dat de vrouw een levensfase in gaat waarin ze niet meer vruchtbaar is.

De oestrogeen en progesteron spiegels dalen langzaam. Het proces kan jaren duren en sommige vrouwen “rollen” fluitend door de jaren heen, terwijl anderen de controle volledig verliezen. De meeste vrouwen krijgen last van allerlei symptomen waarmee ze naar de huisarts stappen. Wat er dan gebeurt is heel divers, de ene huisarts volstaat met geruststellende woorden en als je geluk hebt wat uitleg over de overgang. De andere huisarts grijpt naar hormoonvervangende therapie. Dat is meestal een combinatie synthetisch oestrogeen en progesteron.

Altijd is er discussie geweest over de veiligheid van deze keuze. Helaas zijn de studies altijd gefinancierd door de industrie en dat geeft te denken. Rond 2010 deden de bio-identieke hormonen hun intrede. Bio wil zeggen dat ze gemaakt worden uit soja en yam [ een wortel gewas uit de tropen] in de farmaceutische industrie.

Wat is synthetisch en wat is bio-identiek.

Natuurlijk is ook hier weer volop discussie over. De voor-en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Wat ik alarmerend vind is dat het label “natuurlijk” van de bio-identieke hormonen ervoor gezorgd heeft dat er veel minder getoetst en gecontroleerd wordt dan bij hun synthetische tegenhangers.

Waar is het respect voor de natuurlijke ontwikkeling van de mens

Organische processen worden gemedicaliseerd*. Tegenwoordig krijgen tieners ‘de pil ’ voorgeschreven als de menstruatie ongemakken geeft.

Het probleem met hormonen.

De voortdurende discussie geeft aan dat het lastig is de juiste hormonale balans te vinden. Hormonen zijn piepkleine moleculen die sterke signalen afgeven aan organen en weefsels waardoor een domino-effect aan reacties op gang komt.
Elke vrouw reageert anders op hormoonvervangende therapie, of ze nou bio-identiek zijn of niet. Ook reageert elke vrouw anders op kruiden in supplementen. Studies laten zien dat het geen zin heeft om hormoonvervangende therapie in te zetten zonder de onderliggende leefstijl factoren aan te pakken.

Voordat je start met het uitproberen van bio-identieke hormonen, ook de crèmes van de drogist, bedenk dan welke risico’s ze hebben.

Mijn advies is om het hele hormonale systeem in kaart te brengen en daar individuele adviezen op af te stemmen, met andere woorden: raadpleeg een deskundige!

*Medicalisering is een begrip dat gebruikt wordt voor óverbehandeling. Een probleem wordt als ‘ziekte’ behandeld. Het ontstaat deels doordat er steeds nieuwe medicijnen en behandelingen beschikbaar komen. De vraag is ook of je de gezondheidsklacht een stempel van ”een ziekte” wil geven of is er ook een andere manier om van de klacht af te komen.

Gerelateerde artikelen

Kinderwens

Kinderwens

Door te weten wat je beter wel en niet kunt eten en – indien nodig – je voedingspatroon aan te passen kun je de kans op een zwangerschap behoorlijk vergroten. Deze 6 adviezen geef ik aan vrouwen die graag zwanger willen worden. Hopelijk helpen ze jou verder!

lees verder
Hoe overleef je een hittegolf ?

Hoe overleef je een hittegolf ?

Een hittegolf is voor veel vrouwen lastig. Het is dan gelukkig wel vakantie maar veel werkende vrouwen moeten toch presteren en focussen. Het lichaam wordt flink op de proef gesteld en extra belast. Waar liggen de mogelijkheden om toch in balans te blijven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin