De werking van de Pil

De anticonceptiepil heeft veel betekend voor de babyboomgeneratie en de emancipatie van de vrouw.

Orale anticonceptie werd 40 jaar geleden geïntroduceerd. In Nederland werd ‘de pil’ veel voortvarender in de maatschappij opgenomen dan in de meeste andere landen. De pil zorgde ervoor dat geboorteregeling mogelijk werd, waardoor er een enorme kentering was van het aantal ongewenste zwangerschappen.

Ook maakte deze nieuwe methode het mogelijk om seksualiteit te scheiden van voortplanting, hetgeen vergaande gevolgen had voor het seksuele gedrag, de beleving ervan met name voor vrouwen en de moraal op dit gebied.

Wetenschappers hadden ontdekt dat konijnen tijdelijk onvruchtbaar waren door synthetische zwangerschapshormonen.

Eigenlijk is dat nog steeds waar het bij de ‘pil ‘ om draait.

Er wordt een schijnzwangerschap gecreëerd en dat remt/voorkomt een eisprong.
Daarnaast wordt het baarmoeder slijmvlies dun en ongeschikt voor innesteling. Dat kan de reden zijn voor een huisarts om de pil te adviseren bij heftige bloedingen. Heftige bloedingen zijn echter ook op een natuurlijke manier op te lossen.

Het slijm van de baarmoeder mond wordt dik en ondoordringbaar voor zaadcellen.

De botdichtheid wordt positief beinvloedt, net zoals de lichaamseigen hormonen [oestrogenen] dat ook doen.

Helaas zijn de bijwerkingen legio:

1.”Red je seksleven, stop met de Pil”

Deze kop stond enkele maanden geleden in het AD. De Pil heeft namelijk een groot effect op je libido. Iets wat de dokter je niet verteld heeft en je zelf waarschijnlijk niet doorhebt omdat je al begon met de Pil vóórdat je aan seks begon.

2. De Pil hindert de signalen bij hormonale problemen

Wat dat inhoudt? Als de menstruatie op normale wijze verloopt, dan  betekent het dat je hormonen in balans zijn. Als er iets niet goed gaat, geven onze organen signalen af. Dankzij de Pil mis je deze signalen, omdat er geen ‘echte’ menstruatie plaatsvindt. Zo kunnen onze vrouwelijke organen ons niet laten weten of er iets niet goed zit of dat alles juist wel goed gaat. Hier kom je pas achter als je stopt met de Pil, bijvoorbeeld omdat je zwanger wilt worden.

Het herstel van je hormoonbalans kan lang duren, waardoor het ook even kan duren voordat je zwanger raakt. Als een eisprong lang op zich laat wachten is daar met natuurlijke adviezen veel aan te doen.

3. De Pil kan de kans op kanker verhogen

Uit onderzoek blijkt dat de Pil de kans op baarmoederkanker verkleint, maar de kans op borstkanker kan daarentegen door de Pil juist verhoogd worden. Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een grote rol bij borstkanker, met name oestrogeen en progesteron. Hoe langer de borsten hieraan blootgesteld worden, hoe hoger de kans op borstkanker wordt. De pil kan ook borstklachten geven, meer pijn en toename in grootte. Ongustig lipidenbeeld oftewel een verhoogd cholesterol.

4. De Pil vergroot de kans op hart- en vaatziekten

Deze bijwerking heb je misschien weleens gelezen in de bijsluiter van je Pil. Zeker wanneer je rookt, in combinatie met de Pil, kan dit voor problemen zorgen. Dit kan namelijk de kans op trombose vergroten. Een bloedprop rondom je hersenen en hart kan levensbedreigend zijn. Het risico op hart- en vaatziekten [ hoge bloeddruk] neemt vooral toe boven je 35ste. Als je toch wilt blijven roken, kun je beter een anticonceptiemiddel gebruiken met enkel progestagenen, zoals de prikpil of een spiraal.

5. De Pil en je schildklier

De Pil heeft een negatieve werking op de schildklier. Door het pilgebruik kunnen tekorten ontstaan van belangrijke voedingsstoffen die je schildklier nodig heeft. Dit zijn o.a. zink, selenium, B vitamines en magnesium. De pil is ook belastend voor de lever. De boost aan niet- lichaamseigen hormonen uit de pil moeten nl. in de lever worden afgebroken, wat weer een risico op een vit B12 tekort kan veroorzaken. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat het ontstaan van een leveradenoom [goedaardige tumor] te maken heeft met langdurig pilgebruik.

6. Overige problemen

Pigmentvlekken in het gezicht, haaruitval, last van talgtoename waardoor sneller vet haar. Last van vaginale droogte waardoor meer kans op infecties. Meer vaginale afscheiding. Algehele stemmingsklachten en soms ook last van duizeligheid en meer hoofdpijn. Misselijkheid en zuurbranden komt ook voor.

Weet dat er legio vrouwen zijn die geen klachten hebben en de pil jaren probleemloos slikken. Wat wel belangrijk is: de lange termijn effecten worden te weinig benoemd. Bij de huisarts is vaak te weinig tijd om alle voor-en nadelen te bespreken. Na 5 jaar kun je beter stoppen met de pil [ook als je geen klachten hebt] en kiezen voor een andere methode. Ook bij familyplanning is het zinvol om naar de impact van de pil te kijken en een afweging te maken. Kortom ga op onderzoek en laat je deskundig informeren.