Welk dieet is goed?

Het antwoord is simpel, niet één dieet is passend voor ons allemaal.
Ieder mens heeft een uniek darm micro-bioom. Gezonde darmen hebben balans nodig en vergis je niet, darmen hebben een groot zelfregulerend vermogen.

In de basis volgen wat je lichaam je aangeeft aan “boodschappen”, zoals een opgeblazen gevoel, krampen, pijnlijke steken, veel winderigheid, een zwaar gevoel, nergens zin in hebben na het eten, snel na de maaltijd al weer trek hebben in iets te eten, moeilijk in slaap kunnen komen, stoelgang problemen… enz.
Kortom boodschappen genoeg meestal, maar wat doe je er mee en waar moet je beginnen…

Jaren geleden kreeg ik het boek: Een leven lang fit in handen. Er bestond toen nog geen internet waardoor ik uit belangstelling wat adviezen probeerde uit dat boek.

Wat bleek? Het was een gouden greep. Het draaide om welke combinaties je moet maken in de maaltijden. Vele jaren en vele opleidingen die ik gevolgd heb verder, kom ik vaak weer terug op mijn eerste kennismaking met wat het veranderen van je voeding met het hele systeem kan doen.

Hoe doe je dat, combinaties maken..

Ik ontdekte dat brood met groente heel anders voelde dan brood met kaas. Dat een kaas schotel prima samen ging met groente, dat vis met groente geweldig voelde enzovoort…

Ik ben zelf al ruim 20 jaar vegetariër omdat vlees en kip niet meer ‘werkte’ voor mij. Ik herinner mij dat ik de reden in het begin niet goed kon uitleggen omdat ik niet de standaard reden had dat de vleesindustrie niet diervriendelijk was[is]. Ik kon de structuur van vlees en kip niet meer hebben, ik kon het gewoon niet meer in mijn mond krijgen. Mijn systeem gilde “nee” ik wil dat niet…Met de kennis van nu ben ik maar wat blij met mijn keuze van 20 jaar geleden t.a.v de vleesindustrie.
Na een aantal jaren merkte ik dat vis wel weer goed voelde, het liefst zo vers mogelijk natuurlijk.

Veel later ben ik mij pas echt gaan verdiepen in voeding en werd mij duidelijk dat het inderdaad zo werkt: Je bent wat je eet…

Na veel studie over voeding was voor mij de hormoonfactor de kers op de taart. Hier werd de relatie met hormonen en voeding uitgelegd en is alles zodanig gaan leven voor mij dat ik nu vrouwen persoonlijk kan begeleiden naar een gezondere leefstijl en voedingspatroon.

Nog steeds grijp ikzelf meestal terug naar de basis, nl hoe combineer je de maaltijden
Het komt er op neer dat je prima eiwitten en vetten met groente kunt nemen [ dus zonder de pasta en de rijst of de aardappelen], en prima de [zilvervlies] rijst en glutenvrij pasta met groente…en prima eieren/kip enz. met groente. Dat is absoluut geen passend advies voor iedereen, want zoals ik al aangaf elk mens heeft een eigen uniek darmmicrobioom.
Belangrijk voor iedereen is: alles zo vérs mogelijk, zonder pakjes en zakjes, een dubbele portie groente per dag, aangevuld met noten, zaden, pitten en tussendoor fruit.

En niet te vergeten de gezonde vetten!

Neem de boodschappen van je lichaam serieus, want ze liegen niet!

Ga op onderzoek of laat je persoonlijk begeleiden en ervaar ook wat andere voeding voor je hormonen kan doen!