Wanneer ben je vruchtbaar

Wanneer ben je vruchtbaar

Cyclus tracking bij zwangerwens

 

Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen.

Januari is de maand dat bij veel vrouwen cyclus klachten ontstaan en als je zwanger wilt raken, dan kan dat voor extra stress en spanningen zorgen en dat heeft weer een negatieve invloed op de cyclus.

Een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Vaak zijn vrouwen in de weer met temperaturen maar weten daar niet altijd het fijne van.

Ik ga uitleggen welke twee signalen je kunt gebruiken om je vruchtbare periode te weten.

Als eerste het baarmoederhals slijm

Wat is baarmoederhals slijm precies?
De baarmoederhals is de nekachtige opening naar de baarmoeder, die cyclisch opent en sluit. In de bovenliggende klieren wordt slijm van verschillende kwaliteit geproduceerd, wat informatie geeft over of we ons in onze vruchtbare fase bevinden of niet.

Wat kun je doen

Je neemt eenvoudig wat slijm met de wijsvinger (mogelijk samen met de middelvinger) en controleert of het slijm romig, waterig of rekbaar is. Je hebt misschien weleens gemerkt dat, in je meest vruchtbare fase, het toiletpapier “wegglijdt” of er meer slijmresten achterblijven na het vegen.

Onvruchtbaar

Zodra de menstruatiebloeding stopt, sluit de baarmoederhals zich en wordt er ondoordringbaar slijm geproduceerd. Dit slijm beschermt tegen ziektekiemen en voorkomt dat sperma binnendringt, omdat het lichaam hormonaal nog niet klaar is voor de bevruchting van de eicel.

Dit type slijm is meestal niet zichtbaar bij de vaginale opening, daarom is er weinig of geen zichtbare afscheiding en voelt de vagina enigszins droog aan.

Hoe lang deze fase aan het begin van de cyclus duurt, is bij elke vrouw verschillend.

De eerste tekenen

Er wordt meer oestrogeen geproduceerd in de groeiende follikels en dit hormoon wordt door de bloedbaan geleid naar onder andere de hersenen en de baarmoederhals.

Nu produceren de klieren in de baarmoederhals plakkerig, klonterig slijm dat geleidelijk vloeibaarder en romiger wordt.

Dit zijn de eerste tekenen dat je je vruchtbare fase ingaat.

Het is nog steeds moeilijk voor het sperma om snel te bewegen, maar ze kunnen zich nu beschermen tegen de zure vaginale omgeving, zelfs al is het maar voor een korte tijd, dankzij de consistentie van het slijm.

Vruchtbaar

Doorgaans barst één van de follokels open en de eicel komt terecht in de eileider.

Dit wordt ovulatie genoemd en kan gepaard gaan met lichte spotting.

Onder invloed van een verhoging van het oestrogeen wordt het slijm rekbaar en vloeibaar.

Dit slijm beschermt, filtert, voedt en transporteert het sperma en de suiker die erin zit en lokt ze naar de baarmoederhals.

Het sperma kan hier drie tot maximaal vijf dagen overleven. Dit is nu de beste tijd om te vrijen als je van plan bent om zwanger te raken.

Na de ovulatie

Uit de follikel die de rijpe eicel produceerde ontstaat het corpus luteum [gele lichaam] dat progesteron gaat produceren.
Dit hormoon circuleert in het lichaam via de bloedbaan. De basale lichaamstemperatuur stijgt meetbaar en het slijm dat nu wordt geproduceerd wordt, is weer ondoordringbaar en sluit de baarmoederhals.

Het meten van de ochtendtemperatuur

De cyclus van elke vrouw is net zo verschillend en uniek als elke vrouw kan zijn. Het is echter een handig hulpmiddel om de ochtendtemperatuur te meten om zo te kunnen vaststellen op welke dagen je vruchtbaar bent.

Ben je ziek, verkouden en/of heb je koorts?
Sla dan de meting over want dan is het een nutteloos hulpmiddel geworden.
Hoe lang de fase tot aan de ovulatie duurt is dus bij elke vrouw verschillend.

Daling in temperatuur voor de ovulatie

Voorafgaande aan de ovulatie merk je dus al het veranderende slijm en dan ineens is je ochtend temperatuur 0,2 graden lager.

De reden hiervoor is de verhoogde oestrogeenspiegel kort voor de eisprong.

Goed om te weten: Dit is de ideale dag om te vrijen als je zwanger wilt worden.

Na de daling volgt gelijk een piek als gevolg van de progesteron doordat de follikel de eicel heeft losgelaten.
De laatste 14 dagen tot aan de eventuele menstruatie is je temperatuur gemiddeld 0,2 graden hoger dan in de fase voorafgaande aan de ovulatie.

Er is nog veel te zeggen over het beinvloeden van je vruchtbaarheid. Wil je hier meer over lezen kijk dan eens op mijn blog over kinderwens

Voor drie hormoonvrije gezinplannings opties wil ik graag een lans breken.

Als eerste de Daisy
Een apparaatje waarmee je de vruchtbare dagen kunt volgen en dus een hulpmiddel bij zwangerwens maar je kunt hem ook gebruiken als anti-conceptie methode.
Zonder poespas en zonder hormonen, hoe fijn is dat…..
Als je de code : vrouwengezondheid invoert krijg je  €10 korting.

Verder is er ook Sensiplan

De Sensiplan-methode is vrij van bijwerkingen en – mits goed toegepast – in hoge mate betrouwbaar.

Beginnen met Sensiplan kan zowel voor de vrouw als voor de man een nieuwe en bijzondere ervaring zijn. Vaak blijkt de methode een vernieuwende en verfrissende invloed te hebben op de relatie.

Sensiplan schikt zich niet naar de wensen van het ogenblik, maar volgt de gegeven biologische wetmatigheden van je lichaam.

Sensiplan is een sympto-thermale methode van gezinsplanning. Door de signalen die het lichaam van de vrouw gedurende haar cyclus afgeeft te interpreteren kunnen de vruchtbare en onvruchtbare dagen met grote nauwkeurigheid worden vastgesteld.

Voor de cursus Sensiplan kun je terecht bij de verloskundigepraktijk Promessa in Waddinxveen.

Als laatste de koperspiraal Ballerine.

Ook daarvoor kun je terecht bij Promessa, daar hebben ze veel ervaring met het plaatsen en maken ze een echo ter controle of de plaatsing goed is verlopen.

Period Power

Period Power

Period Power: Inzicht in de verschillende seizoenen van je cyclus en hoe je die kunt gebruiken zodat het voor jou werkt.

 

Sinds ik mij kan herinneren heb ik veel last van PMS, stemmingswisselingen, eetbuien, flauwvallen en mij over het algemeen beroerd voelen tijdens mijn menstruatie. Ik heb twee keer een hormonale spiraal (Mirena en Kylena) uitgeprobeerd om hier verandering in aan te brengen. Mijn menstruatie bleef weg en de heftige menstruatieklachten ook, maar ik had wel ongeveer elke week een keer migraine. Dit werd nog regelmatiger als ik stress kreeg over deadlines van mijn studie. Hier ben ik dus snel mee gestopt. Toen ik sinds oktober afgelopen jaar weer ‘hormoonvrij’ was en mijn cyclus weer terugkwam, werd mij het boek Period Power aangeraden. Ik ben het gaan lezen en wil graag met jullie delen welke inzichten dit boek mij heeft gebracht.

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Noreen, ik ben de oudste dochter [van Caroline] in een gezin van vijf kinderen, 23 jaar oud en ik woon en studeer in Zwolle. Ik houd van reizen, bakken en tweedehands shoppen met mijn vriendinnen.

PERIOD POWER

Period power is een boek geschreven door Maisie Hill. Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen, maar het is ook vertaald in het Nederlands en als twee boeken verschenen. De Cyclus Strategie en De Hormoon Revolutie, vertaald door de dames van de bekende podcast; Damn Honey.
Het boek begint met een uitgebreide les seksuele voorlichting. Zo uitgebreid, heb ik het in ieder geval nog nooit meegekregen op school, in een boek of in een documentaire. Je leert alles over je vagina, je baarmoeder, je eierstokken, je hormonen, je menstruatie en je ovulatie. Dit is belangrijk om later in het boek te begrijpen waarom je je op bepaalde momenten in de maand anders voelt en ook wat er precies (vaak onbewust) met je lichaam gebeurt. Ik kan je verzekeren dat je nieuwe dingen gaat leren.

CYCLUS TRACKER

Daarna wordt het belang van het bijhouden van je cyclus verteld. Er worden een aantal manieren voorgesteld en ik heb zelf de simpelste methode gebruikt. Ik heb elke dag 1 woord opgeschreven over hoe ik me voelde die dag. Ik gebruik zelf al een tijdje een menstruatie app om te weten wanneer ik ongesteld moet worden en dit was makkelijk bij te houden in deze app.

DE SEIZOENEN

Het boek gaat daarna in op de verschillende fases van je cyclus, of zoals Maisie het omschrijft, de seizoenen van je cyclus. Eigenlijk bestaat elke fase van je menstruatie uit een seizoen; de lente, de zomer, de herfst en de winter. Voor iedereen is de lengte van de seizoenen verschillend, sommige vrouwen hebben een lange herfst en een korte winter. Sommige vrouwen hebben een korte herfst maar een lange winter. Maisie beschrijft bij elk seizoen de verschillende kenmerken, wat er in je lichaam hormonaal gebeurt, hoe je het meeste uit dit seizoen kunt halen en hoe je het beste in ieder seizoen kunt omgaan met de vervelende “pitfalls”.

WINTER

De winter begint op dag 1 van je menstruatie. Maisie geeft het de toepasselijke titel: There will be blood.
Dit is het begin van het winterseizoen. Tijdens, de winter zijn je hormoonlevels naar het laagste niveau gezakt. Je kan je onder andere moe, kwetsbaar, emotioneel, angstig en onrustig voelen. Dit is de tijd van de maand dat je echt even bij jezelf moet ‘inchecken’. Je kunt je afvragen hoe voel ik mij vandaag en wat kan ik voor mijzelf doen. Neem tijdens de winter de tijd om grenzen te stellen voor jezelf, eet waar je behoefte aan hebt (je lichaam geeft dit aan) en neem je rust. Wat kan helpen is minder tijd op je telefoon doorbrengen, een boek lezen, vanuit huis werken, naar een rustige Yin Yoga les gaan [of online volgen] of luister op de bank naar een podcast of luisterboek.

LENTE

De laatste dag van je menstruatie ga je over naar de lente. Door Maisie genoemd: Let’s get this party started. Je kunt de lente herkennen aan een periode waarin je je creatief voelt, enthousiast, experimenteel, meer zelfvertrouwen hebt, weerbaar en nieuwsgierig bent. Gebruik de lente om nieuwe dingen te proberen en schrijf creatieve ideeën op. Kies tijdens de lente een onderwerp waar je je op kunt focussen in de zomerperiode. Kijk wel uit dat je in de lente jezelf niet voorbijloopt. Neem af en toe een moment om stil te staan. Als je te hard van stapel loopt kan je hier last van hebben tijdens je zomer- of herfstseizoen.

ZOMER

De zomer begint ongeveer een aantal dagen voordat je moet gaat ovuleren en een aantal dagen daarna. De titel die Maisie de zomer heeft gegeven is: Don’t stop me now. Tijdens de zomer voel je je energiek, je zit lekker in je vel, je bent zelfverzekerd, productief (maar kan ook onrustig zijn), positief ingesteld, alles voelt licht, je kunt beter omgaan met tegenslagen en dit is de tijd dat je communicatief op je sterkst bent. Kijk uit dat je in de zomer, je niet te vaak ja zegt en dat je jezelf niet voorbijloopt, net als in de lente. Haal het meeste uit de zomer door leuke dingen in te plannen en nieuwe dingen uit te proberen. Het is de perfecte tijd om kleding te kopen omdat je goed in je vel zit, en om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Schrijf op wat je hebt bereikt tijden je lente en zomer nu je nog een positieve mindset hebt, dan kun je hiernaar terugkijken als je innerlijke criticus tevoorschijn komt tijdens de herfst en de winter. Als je goede plannen maakt in de lente, kan je er in de zomer veel uithalen.

HERFST

De herfst begint vaak een aantal dagen na je ovulatie als je opeens een dramatische shift ervaart in hoe je je voelt en gedraagt. Maisie heeft deze periode heel toepasselijk (vind ik) ‘Highway to hell’ genoemd. Voor veel vrouwen is de overgang van de zomer naar de herfst lastig, dus dit is een van de meest essentiële aspecten van het bijhouden van je eigen cyclus. Door te weten wanneer deze verandering eraan komt, kun je je er beter op voorbereiden. Door te weten wanneer je je anders gaat voelen kan ervoor zorgen dat je het gevoel van onzekerheid, vermoeidheid, kritiek naar jezelf kunt omzetten naar lief zijn voor jezelf en jezelf rust gunnen. Als je een cyclus hebt van 28 dagen zal je ongeveer op dag 20/21 naar het herfstseizoen overgaan. In de herfst heb je vaak minder energie en ben je introverter. Het is een goede tijd om te reflecteren maar om niet te streng te zijn voor jezelf. Het is namelijk de tijd dat je het meest intuïtief bent ingesteld en weloverwogen beslissingen kan nemen. In tegenstelling tot het hard van stapel lopen in de lente en zomer.

VERANDERINGEN en HORMONEN

Nadat alle verschillende seizoenen zijn toegelicht gaat het boek verder in op de verschillende veranderingen die een vrouw meemaakt gedurende haar menstruerende leven. Hoe de seizoenen verschillen als gevolg van bijvoorbeeld de pubertijd, het gebruik van anticonceptie, zwangerschap, ouderschap en (pre) menopauze. Het boek licht ook toe hoe je met bijvoorbeeld voeding je cyclus en menstruatie kunt beïnvloeden. Dit is natuurlijk heel anders voor elke lezer, en daarom is dit iets wat je het beste zelf kunt ervaren. Wel weet ik, dat ik in verschillende periodes in mijn leven terug zal komen naar dit boek. Om te begrijpen wat er met mijn lichaam gebeurt en hoe ik daar het beste mee om kan gaan.

Ik zou dit boek zonder twijfel aanraden aan alle vrouwen. Ik heb na twee maanden mijn cyclus bijhouden en ervan leren al het idee dat ik er de volgende cyclus beter of op een andere manier mee om kan gaan. Het gaat er natuurlijk om dat je leert wat het beste voor jou werkt en daarom is simpelweg ervaren, reflecteren en opnieuw proberen belangrijk. Ik weet wel dat nu ik jong ben en nog heel wat menstruaties in mijn leven ga meemaken, ik nog wat meer begrip en respect voor mijn lichaam heb gekregen. Iedere vrouw ervaart dit op haar eigen manier en daarom raad ik je zeker aan om je cyclus bij te houden, de seizoenen te herkennen en misschien dit boek te lezen om jezelf beter te begrijpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe overleef je een hittegolf ?

Hoe overleef je een hittegolf ?

Het is een bijzonder jaar, 2020!

Na een prachtig voorjaar hebben we al weken echt ZOMER.

Lokaal worden campagnes gestart waarin mensen worden opgeroepen maatregelen te nemen.

De aandacht gaat vooral uit naar ouderen, die vaak een verminderd dorstgevoel hebben en niet genoeg drinken.

Het is natuurlijk een verademing om in shorts, mouwloze topjes en lichtgewicht jurkjes op de fiets te springen, maar wees gewaarschuwd. Met de opwarming van het klimaat wordt er voorspeld dat er in de komende jaren meer gevallen zullen zijn van huidkanker.

Smeer je om de twee uur in (want daarna is je SPF uitgewerkt) en draag bijvoorbeeld een zonneklep.

Huidkanker

 

Elk jaar wordt bij zo’n 15.000 mensen in Nederland huidkanker vastgesteld. Huidkanker ontstaat vaak door te veel blootstelling aan de zon. Als je huid verbrandt, is het risico op huidkanker groter. Als je buiten werkt, is het dus belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen uv-straling.

Veel drinken, maar liever geen gekoelde dranken

 

Warme drank zorgt ervoor dat je gaat transpireren, waardoor je lichaam sneller zal afkoelen. Koude drankjes daarentegen voelen verfrissender aan, maar doen je lichaam achteraf sneller opwarmen. Je bloed gaat er bovendien minder snel door stromen, waardoor je lichaam het moeilijker krijgt om warmte af te voeren.

Stop helemaal met alcohol en frisdranken

 

Warm weer en alcohol gaan niet goed samen. Een cocktail klinkt zomers, maar droogt je lichaam uit omdat alcohol vocht afdrijvend werkt. Zo kun je hoofdpijn krijgen of vermoeid raken. Drankjes met cafeïne, zoals cola, werken trouwens ook vocht afdrijvend. Beter vermijden dus als het zo warm is.

Draag luchtige, ademende kleding van katoen of linnen.
Probeer zo weinig mogelijk inspanningen te doen en veel te rusten. Vermijd intensief sporten in tropische temperaturen. Maak liever een wandeling ‘s avonds als het afgekoeld is of ‘s ochtends vroeg, nog voor het zo warm is.

Zonnesteek

 

Na een dagje spelen op het strand doet je zoon vreemd.

Hij ziet bleek, zweet ontzettend, praat onsamenhangend en hij zet zijn glas telkens op een gekke manier neer. Dan klaagt hij ook nog over duizeligheid, kramp in zijn voet en hoofdpijn. Heeft hij misschien een zonnesteek?

Lees wat de symptomen zijn en wat jij kunt doen om hem te helpen.

Wanneer iemand last heeft van een zonnesteek zijn dit de symptomen:

• Het slachtoffer zweet hevig, ziet bleek of rood.
• Er kan sprake zijn van hoofdpijn, duizeligheid of braken.
• Het slachtoffer klaagt over spierkrampen.
• Ernstige vermoeidheid, slap voelen, soms flauwvallen.
• Het slachtoffer kan normale taken of werkzaamheden niet meer goed uitvoeren

Wat te doen ?

• Leg het slachtoffer in de schaduw of op een andere koele plek.
• Geef kleine slokjes water met wat zout, bouillon of sportdrank.
• Bedek de huid met natte, koele doeken.
• Laat het slachtoffer niet alleen, blijf aanspreken en raadpleeg een arts.

Hoe blijf je koel ?

 

Een oplossing voor langdurige lichaamsverkoeling bestaat al decennia lang.

“Down under” in Australië weten ze al sinds mensenheugenis wat – extreme – hitte is.

Bij hitte gebruiken ze een koelsjaal.

Dat werkt!

Dus naast het volgen van de hitteplan- adviezen van het RIVM is er de Australische koelsjaal. Een koelkast is niet nodig! De koelsjaal hoeft alleen enige tijd in water te liggen, en is daarna direct en langdurig te gebruiken.

De Cobber® geeft eenvoudig en zonder natte kleding vermindering van hittestress.

Gedragen om de nek, het voorhoofd of de polsen koelt de actieve Cobber® onmiddellijk.

Alléén de Originele Cobber® koelsjaal kan ook als hotpack of icepack worden gebruikt.

Te bestellen via:

https://www.caminocomfort.com/nl/

Naast de koelsjaal zijn er natuurlijk meer opties, zoals een verkoelend gelkussen voor plakkerige nachten en verkoelende hoofddoeken.

Ook voor honden [ die hebben het zwaar in de hitte] zijn er oplossingen zoals een cooling mat voor honden bij bol.com te bestellen of een coolcoat.

Opvliegers “handelen”

 

Alle normale adviezen maar de belangrijkste is
RELAX neem overal de tijd voor en volg je lichaam. Doe of “laat” wat niet klopt en wees extra lief voor jezelf.
Laat die spanning, controle en regie nu echt eens gaan en doe alleen maar datgene wat jou dient.
De koelsjaal is een topper maar natuurlijk zijn er ook helpende supplementen zodat je opvliegers verminderen en je daar in ieder geval s ’nachts geen last meer van hebt.
Ik kan niet één werkend supplement of specifieke bio-identieke hormonen noemen, dat is echt maatwerk en daar moet je een afspraak voor maken.

Maar…. Loop er niet onnodig mee door want er zijn oplossingen voor!

De kracht van een goede ademhaling

De kracht van een goede ademhaling

De ademhaling is lang door de wetenschap genegeerd. Men realiseerde zich simpelweg niet hoeveel invloed de ademhaling heeft op de gezondheid en hoe we ons voelen.

Gelukkig komt er steeds meer onderzoek naar de ademhaling en de effecten daarvan op ons fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Niet diep kunnen ademen is vaak een situatie die al langer bestaat en gaat op den duur gezondheidsklachten geven.

Je kunt hierbij denken aan: hoofdpijn, gespannen gevoel, spanning rond de borst, slecht slapen, spijsverterings problemen, schouder/nek klachten, gevoeligheid voor infecties.

Borstademhaling

Wanneer de borstkas omhoog komt tijdens het inademen dan spreken we van een borstademhaling. Naast de ribben komen ook de schouders en vaak ook zelfs de rug omhoog. Deze manier van ademen kost veel energie omdat je allerlei hulpademhalingsspieren gebruikt. Dit kan eerder leiden tot vermoeidheid en tot hogere spierspanning. Vaak gaat een borstademhaling samen met een snelle en oppervlakkige ademhaling.

Bij inspanning, angst, schrik en emoties is het normaal dat de ademhaling hoger zit en frequenter is.

In mijn praktijk kom ik het vaak tegen dat vrouwen te hoog en te snel ademen, terwijl dat niet nodig is. Het is automatisch ontstaan als gevolg van een gewoonte, door stress of spanningen.

De hoge ademhaling geeft aan: er is gevaar. Dit brengt een hele keten aan stressreacties teweeg. Dit is de fight/flight respons. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten, er dreigt toch gevaar! Dit sein aan je brein zal onder andere zorgen voor een hogere bloeddruk en hartslag en meer spierspanning.

Bij inspanning schakelt het lichaam automatisch naar de borstademhaling maar na het sporten of werken moet het herstel intreden en dan is het van belang de buikademhaling te gebruiken. Indien dit niet vanzelf gaat, is het raadzaam dit te oefenen.
Wanneer je niet naar de buikademhaling schakelt, dan heeft het lichaam simpelweg geen tijd en energie om zich te herstellen.

Het is namelijk te druk bezig met jou uit levensgevaar halen. In de werkelijkheid is dit natuurlijk helemaal niet zo, maar omdat je snel en hoog ademt, denkt je lichaam van wel.

Buikademhaling

Bij een goede en ontspannen ademhaling gebruik je het middenrif. Door een middenrif ademhaling kun je de ademhaling naar de buik sturen en optimaler en efficiënter ademhalen.
Het middenrif wordt ook wel diafragma genoemd. Het middenrif is een grote spier die de romp in twee delen verdeelt: de borstholte en de buikholte.
Boven het middenrif liggen de longen en het hart, eronder de lever, maag, milt en de darmen.
Het middenrif speelt een hele belangrijke rol bij de ademhaling. Op de inademing trekt de middenrifspier samen en beweegt hij naar beneden. Dit kan tot wel 10 centimeter zijn.
Het middenrif trekt als het ware de longzakken open en naar beneden de buikholte in, waardoor zuurstof de longen in kan stromen. Als je dit goed doet, dan worden de organen in de buikholte een beetje naar buiten geduwd.
Op de uitademing ontspant de middenrifspier zich en beweegt hij weer omhoog en de buik gaat weer naar binnen. Je longen worden kleiner en lucht kan naar buiten stromen.

Een goede rustige ademhaling is te herkennen door observatie van de schouders, borst en de buik. De ademhaling is rustig en diep en schouders, nek en borstspieren zijn ontspannen.

Zie hier een simpel filmpje waarin dit duidelijk wordt uitgelegd.

De buikademhaling stimuleert het parasympatische zenuwstelsel.

Het parasympathische zenuwstelsel wordt actief in veilige situaties, bijvoorbeeld tijdens het slapen of als je rustig op de bank zit. Het lichaam komt tot rust, er is tijd voor herstel. Het stimuleert de spijsverteringsorganen, remt de hartslag en de ademhaling en verlaagt de bloedsuikerspiegel.

Voordelen buikademhaling:

Met de buikademhaling geef je bewust een seintje aan je lichaam dat je niet in levensgevaar bent en dat het zich kan gaan richten op herstellen.

 1. Een bewuste buikademhaling helpt je om te ontspannen. Vaak worden we de hele dag door geleefd door de prikkels die we krijgen en zijn we ons niet bewust van onze ademhaling.
  Een aantal minuten bewust de buikademhaling toepassen zal er voor zorgen dat je systeem overschakelt op ontspanning in plaats van stress.
  Bewust ademhalen door middel van de buikademhaling brengt je naar dit moment. Het enige moment waar je zeker van bent en het moment waarop je leven zich afspeelt.
  Doordat je in het nu aanwezig bent, en niet met je gedachten in het verleden of de toekomst, ben je dus meer bewust en heb je een betere focus.
 2. Doordat het middenrif naar de buikholte wordt geduwd, masseer je eigenlijk de buikorganen wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering.
 3. De hulpademhalingsspieren die je gebruikt bij een snelle borstademhaling kunnen even tot rust komen, waardoor een benauwd gevoel zal afnemen.
 4. Door een lange uitademing met de mond open geef je het lichaam de gelegenheid veel afvalstoffen te verwijderen. [koolzuur]
 5. Doordat de bloedsuikerspiegel daalt  schakelt het lichaam over naar ververbranding in plaats van suikerverbranding.
 6. Door de buikademhaling regelmatig te doen ontstaat er ontspanning in het nek/schouders/hoofd/borstgebied waardoor er verlichting kan komen van allerlei klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, slecht slapen, onrustig gevoel enz.

 Oefening baart kunst

De oefening is heel simpel, maar in het begin misschien niet voor iedereen even makkelijk. Je kunt de oefening zelfs vanuit je bed uitvoeren. Door je ogen te sluiten verhoog je de concentratie.

1. Kom liggen op je rug en zet je voeten plat op de grond.
2. Leg je linkerhand op je borst, en je rechterhand op je buik (bij je navel).
3. Kijk nu of je de ademhaling op de inademing wat dieper het lichaam in kunt sturen. Zo diep dat de navel begint te stijgen, dus je buik zet op bij de inademing. Adem in via de neus.
4. Op de uitademing kijk je of je de navel weer langzaam richting de ruggengraat kunt laten zaken.
5. De hand die op je buik ligt, beweegt dus mee op het ritme van de ademhaling. En de hand die je borst ligt, beweegt niet of nauwelijks.
6. Ga hier een tijdje mee door.
7. Na een tijdje merk je misschien dat de ademhaling rustiger en langzamer wordt. Of je kunt kijken of je de buikademhaling bewust wat kalmer en langzamer kunt maken.
8. Als dit ook goed gaat, kijk dan of je de uitademing langer kunt maken dan de inademing.
9. Ga weer naar je natuurlijke [automatische] ademhaling en voel even na.

Deze oefening kun je overdag doen, als je wakker wordt of gaat slapen. Ook als je merkt dat je erg gespannen bent en verlangt naar ontspanning. Veel succes!

 

 

Kinderwens

Kinderwens

Kinderwens, en alles wat daarmee samenhangt

 

Het is geen geheim dat het een gevoelig en complex thema is en dat iedereen die hiermee geconfronteerd wordt te maken krijgt met ongemak en onzekerheden.

Ook als je al een kindje hebt gekregen en een tweede zwangerschap op zich laat wachten is het vaak een lastige periode.

Lichamelijke problemen door een ontregeling van de cyclus, het onzekere naar de toekomst toe [ twijfels over je loopbaan planning] en niet te vergeten wat het teweeg kan brengen in je relatie. Waar de een zoekt naar afleiding, kruipt de ander weg om er niet mee geconfronteerd te worden. Iedereen vindt er vaak ook nog wat van en op goed bedoelde adviezen zit je vast niet te wachten. Het schuilen in wegkruipen of het zoeken naar afleiding heeft te malen met het feit dat iedereen anders omgaat met teleurstellingen en daar ligt verwijdering in de relatie op de loer. Al met al een lastige tijd vol onzekerheden.

“Terwijl ik mezelf terugtrok en me enkel focuste op zwanger worden, zocht hij plezier op. Hij ging steeds vaker feesten en drinken met vrienden. Langzaam groeiden we uit elkaar”

“ En toen kwam daar de droombaan voorbij , maar ik durfde niet te solliciteren want iedereen wist dat ik al twee jaar bezig was om zwanger te raken”

Mijn 6 tips om in ieder geval je vruchtbaarheid te verhogen

 • Eet gezonde vetten en vermijd transvetten
  Je celmembranen moeten worden opgebouwd uit de juiste vetten (o.a. omega-3 vetzuren) om hun soepelheid te garanderen wat nodig is voor het goed functioneren van de cellen. Het dagelijks eten van deze gezonde vetten is daarom mede belangrijk om de vruchtbaarheid te verbeteren. Transvetten worden daarentegen in verband gebracht met een verhoogd risico op onvruchtbaarheid, door het vermindert functioneren van hormoonreceptoren en de negatieve effecten op de insulinegevoeligheid. Transvetten zitten in gehydrogeneerde plantaardige oliën, margarine, gefrituurde voeding, bewerkte producten zoals chips, koekjes en gebak.
 • Let op koolhydraten
  Niet alleen de hoeveelheid koolhydraten is van belang, maar ook het type koolhydraten. Voornamelijk geraffineerde koolhydraten kunnen een probleem vormen. Suikerrijk eten en drinken, bewerkte granen zoals witte pasta, brood en rijst vallen onder geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten hebben een hoge glycemische index (GI). Dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Voeding met een hoge glycemische index wordt in verband gebracht met een verhoogd risico verminderde insulinegevoeligheid en ovulatoire onvruchtbaarheid.
 • Multi-vitamine
  Vitamines en mineralen werken samen met andere voedingsstoffen om chemische reacties te bewerkstelligen voor je hormoonproductie. Vitamines A, vitamine D, vitamine E, vitamine C en B-complex zijn cruciaal voor een goede vruchtbaarheid en conceptie. Daarnaast mogen magnesium, zink, selenium en ijzer niet ontbreken. Vrouwen die multivitaminen nemen hebben minder kans op ovulatoire onvruchtbaarheid. Multivitaminesupplementen met foliumzuur kunnen extra gunstig zijn voor vrouwen die zwanger willen worden. Het is belangrijk dat je een goed opneembare multi-vitamine neemt die bij je past.
 • IJzer inname
  Een veilige manier om wat meer ijzer binnen te krijgen is door middel van je voeding. IJzer komt voor in eten als heemijzer (dierlijke bron) en non-heemijzer (plantaardige bron). Non-heemijzer uit plantaardige voeding is moeilijker door het lichaam op te nemen in vergelijking tot heemijzer uit dierlijke voeding. De opname van non-heemijzer kan je verhogen door het te combineren met voeding rijk aan vitamine C. Natuurlijke ijzerbronnen zijn: vlees, linzen, groene groenten, gedroogde vruchten [vijg/abrikoos], eigeel, sesamzaadjes, pistachenoten en rauwe cacao.
  Eén groene groente wil ik er uit halen en dat is veldsla. Heel gemakkelijk om hier wat meer van te nemen want het past overal bij en het zit boordevol ijzer.
 • Antioxidanten
  Antioxidanten zijn belangrijke bio-actieve stoffen die geen energie leveren, maar wel een grote invloed uitoefenen op onze gezondheid. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen die vrijkomen bij de energieproductie in ons lichaam. Een heel natuurlijk proces dus. Maar vrije radicalen ontstaan ook door roken, te veel zonlicht, overmatig sporten, ongezonde voeding, straling, belastende stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, ontstekingen in je lichaam en zelfs te veel stress kan vrije radicalen veroorzaken. Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor weefsels en cellen in ons lichaam en moeten dus ‘opgeruimd’ worden. Antioxidanten zijn in dit verhaal noodzakelijk om de vrije radicalen uit te schakelen. Belangrijke bronnen zijn: paprika, mango, wortel, abrikozen, bessen, granaatappel, rauwe cacao, koolsoorten, raapstelen, spinazie en snijbiet, waterkers, spruitjes, groene thee, noten, zaden, pitten, vijgen en dadels.

Als laatste een op het oog simpel advies nl:

 • Wandelen, de voordelen zijn téveel maar zal een poging wagen…

• Afvalstoffen worden sneller uit je lichaam verwijderd.
• Je krijgt meer energie en kan meer energie opslaan in je lichaam.
• Je verouderingsproces vertraagt.
• Je immuunsysteem werkt beter, je wordt minder snel ziek.
• Je herstelt sneller van blessures.
• Je maakt minder kans om verslaafd te worden aan alcohol, roken en drugs.
• Je slaapt beter.
• Je verkleint de kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten
• Je ervaart gebeurtenissen minder snel als stresserend.
• Je maakt een kleinere kans op een burn-out of depressie.
• Je ervaart minder snel gevoelens van angst en onbehagen.
• Je seksleven verbetert.
• Omdat je tijdens het wandelen je lichaamsgewicht draagt, stimuleer je de gezondheid van je skelet.
• Vrouwen hebben minder problemen tijdens en na de zwangerschap.
• Je zelfbeeld gaat erop vooruit, je krijgt meer zelfvertrouwen.
• Je produceert meer opbeurende hormonen, waardoor je een gevoel van welbehagen ervaart en je humeur verbetert.
• De werking van je hersenen verbetert.

 

Last but not least: Trek aan de bel als je er zelf niet uitkomt en opzoek bent naar een luisterend oor en persoonlijke adviezen. Het medische circuit is vaak alleen maar gericht op je eisprong en een eventuele bevruchting terwijl het zo belangrijk is om je ook mentaal goed en rustig te voelen.

Help! Wat moet ik met die paardenbloemen!

Help! Wat moet ik met die paardenbloemen!

Paardenbloemen uit je eigen tuin zijn veilig want jij weet zelf of daar honden in komen en of daar met gif wordt gespoten.

Je eerste reactie zou kunnen zijn help wat moet ik ermee en wat als ze zijn uitgebloeid dan komen er van die pluizebollen en is de ellende helemaal niet meer te overzien. Ze zijn er ook niet zo één, twee drie uit te trekken met die lange pijlwortels.

Het blad van de jonge paardenbloem staat bol van de vitamine [ A, C, E en B1 en B2] en mineralen [calcium, ijzer, mangaan, magnesium, ijzer, seleen, natrium, silicium, fosfor en koper] en fytonutrienten.
Het voorjaar is de beste tijd om paardebloemblad te eten omdat de smaak dan het beste is en de voedingswaarde het hoogst.

Gaat de paardenbloem eenmaal pluizen en stuiven…. Ja dan is het gedaan met de pret [de smaak en voedingswaarde zijn weg…]

Paardenbloemblad is heerlijk in een zomerse stamppot met vroege [ Frieslander] aardappelen in de oven met wat blokjes kaas of gehakte noten naar keuze.
Je kunt het blad ook wokken met wat knoflook, ui, courgette en paksoi erbij en je hebt een heerlijk groente gerecht dat je met van alles kunt combineren.

Zelf ben ik gaan experimenteren met een vegan pesto, de hoeveelheden hoef je niet zo nauw te nemen, doe het meer op je gevoel. Hieronder grofweg de ingrediënten die ik vermalen heb tot pesto:

 • een flinke hand vers paardenbloemblad
 • twee eetlepels pijnboompitten [eerst even roosteren voor de smaak]
 • twee tenen knofook,
 • half zakje vegan mozzerella,
 • peper, zout en lijfolie naar smaak.

De gestampte en doorgeroerde paardenbloembladpesto kun je toevoegen aan een pasta naar keuze en met een knapperige salade erbij heb je een heerlijk voorjaarsgerecht.

Ook een ideaal “tuingerecht’ en eventueel te bewaren in de koelkast, want afgekoeld is het net zo smakelijk.
Het past ook helemaal in deze tijd om meer kruiden en planten uit de natuur te eten..

Smakelijk!

 

Wat kun je zélf doen

Wat kun je zélf doen

Wat kun je zélf doen

Het is een bijzondere tijd waar wij nu in leven. Ik ga hier niet verder op in, de nieuwsberichten buitelen over elkaar heen. Mijn insteek in deze blog is, wat kun je zélf actief doen aan het optimaliseren van je immuunsysteem en welke concrete stappen kun je nemen.
Iedereen staat nu voor een pittige opgave, namelijk, wat kun je er aan doen het risico te verminderen geïnfecteerd te raken en vervolgens ziek te worden door Covid-19.

Zorg voor discipline in je dagritme, ben je genoodzaakt thuis te werken? Maak een schema en hou je daar zoveel mogelijk aan.
Covid-19 is een long virus dus:
De longen optimaliseren.
Elke dag adem oefeningen doen [zingen kan ook], daarnaast actief zijn in de frisse buitenlucht. Wat als je geen balkon hebt en je niet naar buiten kunt. Pak een springtouw en ga voor het open raam 2x per dag touwtje springen, totdat je flink gaat transpireren en je buiten adem bent… Tóp dan heb je het goed gedaan. Kijk wat je aankunt en probeer het elke dag uit te breiden.

Het immuunsysteem in beweging brengen.
De lente is het jaargetijde dat alles in beweging komt en zo is het ook met je lichaam. Het wil letterlijk in beweging komen om afvalstoffen uit de weefsels op te kunnen ruimen. Het lymfesysteem, het maagdarmsysteem en de lever worden aan het werk gezet om alles te verwerken. Het ondersteunen van deze systemen is juist nu belangrijk.

Belast het maag-darmsysteem zo min mogelijk met zware kost zoals vlees, zuivel, te veel koolhydraten en suikers. Kies liever voor:
rijst met groente, curry’s, soepen en zoveel mogelijk warm eten om de spijsvertering aan te wakkeren. Zuivel is slijmvormend en dat wil je nu juist niet. Dat de schappen met pastaproducten in de supermarkt steeds leeg zijn geeft te denken. Je kunt nu beter kiezen voor [zilvervlies] rijst i.p.v. Pasta.

Zorg voor een goede stoelgang en optimaliseer zo nodig de darmflora [Ik kan je persoonlijk adviseren] neem vitamine D*, een supplement met kurkuma* [of een theelepel kurkumapoeder in een glas warm water] drink gemberthee*, drink zo wie zo veel warm water en neem elke dag zuivere omega 3 voor de cellen want met alléén vis eten kom je er niet.

Dat laatste wil ik graag specifieker toelichten; We kunnen de cel vernieuwing die voortdurend plaatsvindt in ons lichaam beïnvloeden met onze leefstijl. Alcohol, suikers, stress, roken, voeding dat arm is aan micronutriënten vertragen de cel vernieuwing. Veel bewegen en het gebruik van gezonde vetten [ o.a. omega 3] zorgt ervoor dat de celwanden soepel en doorlaatbaar zijn zodat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en de afvalstoffen verwijderd. Het werkt ook zo dat gezonde cellen zichzelf kopiëren en zodoende optimaliseert het systeem dus zichzelf.

Maak jezelf niet wijs dat het geen zin heeft om nu ineens anders te gaan eten en meer te bewegen. Datgene wat je vandaag eet, zit morgen in je cellen.

Het nut van bewegen is wel bekend maar is in deze tijd een ‘must’. Jezelf nu in acht nemen en bewuste keuzes maken heeft wél zin.

 

* Vitamine D speelt een rol bij de bestrijding van infecties.
* kurkuma heeft een antivirale werking en helpt je immuunsysteem op te schonen.
* Gember verwarmd, het is een natuurlijke ontstekingsremmer, het stimuleert de spijsvertering en de bloedcirculatie. Niet gebruiken bij bloedverdunners want het kan licht anti stollend werken.

Wat voeding voor je hormoonbalans kan doen

Wat voeding voor je hormoonbalans kan doen

Welk dieet is goed?

Het antwoord is simpel, niet één dieet is passend voor ons allemaal.
Ieder mens heeft een uniek darm micro-bioom. Gezonde darmen hebben balans nodig en vergis je niet, darmen hebben een groot zelfregulerend vermogen.

In de basis volgen wat je lichaam je aangeeft aan “boodschappen”, zoals een opgeblazen gevoel, krampen, pijnlijke steken, veel winderigheid, een zwaar gevoel, nergens zin in hebben na het eten, snel na de maaltijd al weer trek hebben in iets te eten, moeilijk in slaap kunnen komen, stoelgang problemen… enz.
Kortom boodschappen genoeg meestal, maar wat doe je er mee en waar moet je beginnen…

Jaren geleden kreeg ik het boek: Een leven lang fit in handen. Er bestond toen nog geen internet waardoor ik uit belangstelling wat adviezen probeerde uit dat boek.

Wat bleek? Het was een gouden greep. Het draaide om welke combinaties je moet maken in de maaltijden. Vele jaren en vele opleidingen die ik gevolgd heb verder, kom ik vaak weer terug op mijn eerste kennismaking met wat het veranderen van je voeding met het hele systeem kan doen.

Hoe doe je dat, combinaties maken..

Ik ontdekte dat brood met groente heel anders voelde dan brood met kaas. Dat een kaas schotel prima samen ging met groente, dat vis met groente geweldig voelde enzovoort…

Ik ben zelf al ruim 20 jaar vegetariër omdat vlees en kip niet meer ‘werkte’ voor mij. Ik herinner mij dat ik de reden in het begin niet goed kon uitleggen omdat ik niet de standaard reden had dat de vleesindustrie niet diervriendelijk was[is]. Ik kon de structuur van vlees en kip niet meer hebben, ik kon het gewoon niet meer in mijn mond krijgen. Mijn systeem gilde “nee” ik wil dat niet…Met de kennis van nu ben ik maar wat blij met mijn keuze van 20 jaar geleden t.a.v de vleesindustrie.
Na een aantal jaren merkte ik dat vis wel weer goed voelde, het liefst zo vers mogelijk natuurlijk.

Veel later ben ik mij pas echt gaan verdiepen in voeding en werd mij duidelijk dat het inderdaad zo werkt: Je bent wat je eet…

Na veel studie over voeding was voor mij de hormoonfactor de kers op de taart. Hier werd de relatie met hormonen en voeding uitgelegd en is alles zodanig gaan leven voor mij dat ik nu vrouwen persoonlijk kan begeleiden naar een gezondere leefstijl en voedingspatroon.

Nog steeds grijp ikzelf meestal terug naar de basis, nl hoe combineer je de maaltijden
Het komt er op neer dat je prima eiwitten en vetten met groente kunt nemen [ dus zonder de pasta en de rijst of de aardappelen], en prima de [zilvervlies] rijst en glutenvrij pasta met groente…en prima eieren/kip enz. met groente. Dat is absoluut geen passend advies voor iedereen, want zoals ik al aangaf elk mens heeft een eigen uniek darmmicrobioom.
Belangrijk voor iedereen is: alles zo vérs mogelijk, zonder pakjes en zakjes, een dubbele portie groente per dag, aangevuld met noten, zaden, pitten en tussendoor fruit.

En niet te vergeten de gezonde vetten!

Neem de boodschappen van je lichaam serieus, want ze liegen niet!

Ga op onderzoek of laat je persoonlijk begeleiden en ervaar ook wat andere voeding voor je hormonen kan doen!

Bio-identieke hormonen

Bio-identieke hormonen

De overgang is een organisch proces.

In wezen gaat het erom dat de vrouw een levensfase in gaat waarin ze niet meer vruchtbaar is.

De oestrogeen en progesteron spiegels dalen langzaam. Het proces kan jaren duren en sommige vrouwen “rollen” fluitend door de jaren heen, terwijl anderen de controle volledig verliezen. De meeste vrouwen krijgen last van allerlei symptomen waarmee ze naar de huisarts stappen. Wat er dan gebeurt is heel divers, de ene huisarts volstaat met geruststellende woorden en als je geluk hebt wat uitleg over de overgang. De andere huisarts grijpt naar hormoonvervangende therapie. Dat is meestal een combinatie synthetisch oestrogeen en progesteron.

Altijd is er discussie geweest over de veiligheid van deze keuze. Helaas zijn de studies altijd gefinancierd door de industrie en dat geeft te denken. Rond 2010 deden de bio-identieke hormonen hun intrede. Bio wil zeggen dat ze gemaakt worden uit soja en yam [ een wortel gewas uit de tropen] in de farmaceutische industrie.

Wat is synthetisch en wat is bio-identiek.

Natuurlijk is ook hier weer volop discussie over. De voor-en tegenstanders buitelen over elkaar heen. Wat ik alarmerend vind is dat het label “natuurlijk” van de bio-identieke hormonen ervoor gezorgd heeft dat er veel minder getoetst en gecontroleerd wordt dan bij hun synthetische tegenhangers.

Waar is het respect voor de natuurlijke ontwikkeling van de mens

Organische processen worden gemedicaliseerd*. Tegenwoordig krijgen tieners ‘de pil ’ voorgeschreven als de menstruatie ongemakken geeft.

Het probleem met hormonen.

De voortdurende discussie geeft aan dat het lastig is de juiste hormonale balans te vinden. Hormonen zijn piepkleine moleculen die sterke signalen afgeven aan organen en weefsels waardoor een domino-effect aan reacties op gang komt.
Elke vrouw reageert anders op hormoonvervangende therapie, of ze nou bio-identiek zijn of niet. Ook reageert elke vrouw anders op kruiden in supplementen. Studies laten zien dat het geen zin heeft om hormoonvervangende therapie in te zetten zonder de onderliggende leefstijl factoren aan te pakken.

Voordat je start met het uitproberen van bio-identieke hormonen, ook de crèmes van de drogist, bedenk dan welke risico’s ze hebben.

Mijn advies is om het hele hormonale systeem in kaart te brengen en daar individuele adviezen op af te stemmen, met andere woorden: raadpleeg een deskundige!

*Medicalisering is een begrip dat gebruikt wordt voor óverbehandeling. Een probleem wordt als ‘ziekte’ behandeld. Het ontstaat deels doordat er steeds nieuwe medicijnen en behandelingen beschikbaar komen. De vraag is ook of je de gezondheidsklacht een stempel van ”een ziekte” wil geven of is er ook een andere manier om van de klacht af te komen.

Meer zin in seks

Meer zin in seks

Heb je meer seks in de winter?

Welkom bij de club, want je bent niet de enige die rond deze tijd van het jaar meer behoefte heeft aan intimiteit. Lees hier meer waar dat mee te maken heeft…

Je hebt behoefte aan warmte 

De kou zorgt ervoor dat je behoefte hebt aan [zijn] warmte. Natuurlijk word je warm door een kop gemberthee te drinken, maar er gaat toch echt niets boven lichaamswarmte. Je gaat vast ook vaker vroeg naar bed en dan kruip je zo snel als je kan tegen elkaar aan om [zijn] warmte te voelen. En van het één komt dan al snel het ander.

Heb je last van een winterdip, kun je niet slapen?

Natuurlijk is het voor alle seizoenen fijn wanneer je snel in slaap valt, maar in de winter kan door de droge lucht je keel erg droog aanvoelen, je neus verstopt zitten of je hebt het té koud, waardoor je niet kunt slapen. Nadat je seks hebt gehad, komt er serotonine vrij waardoor je je meer ontspannen en slaperig voelt. Bovendien zorgt een orgasme ervoor dat je heerlijk snel in slaap valt.

Minder kans dat je ziek wordt

Seks geeft je immuunsysteem een boost. In de winter heersen veel griepjes en verkoudheden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat seks je immuunsysteem versterkt. Volgens onderzoek zijn de levels van immunoglobuline A (die de mogelijkheid hebben om verkoudheid / griep af te weren) aanzienlijk hoger bij degenen die twee of meer keer per week seks hebben.

Je voelt je blij door seks

Tijdens de seks gebeurt er natuurlijk heel veel. Je lichaam maakt o.a. endorfine aan, het stofje dat een geluksgevoel met zich meebrengt. Het is algemeen bekend dat de wintertijd, en de donkere dagen die hierbij komen kijken, ervoor kunnen zorgen dat wij ons eerder depressief voelen.

Zin maken

Herken je het niet dat je meer “zin” hebt? Neem de tijd en maak zin! Zorg dat zoveel mogelijk belemmerende factoren worden opgeruimd en ga gewoon aan de slag! Het is algemeen bekend dat vrouwen van het vrijen zelf “zin” ontwikkelen.

Wil je hier in een persoonlijk gesprek eens naar kijken en advies op maat? Maak dan een afspraak voor een consult!