Paardenbloemen uit je eigen tuin zijn veilig want jij weet zelf of daar honden in komen en of daar met gif wordt gespoten.

Je eerste reactie zou kunnen zijn help wat moet ik ermee en wat als ze zijn uitgebloeid dan komen er van die pluizebollen en is de ellende helemaal niet meer te overzien. Ze zijn er ook niet zo één, twee drie uit te trekken met die lange pijlwortels.

Het blad van de jonge paardenbloem staat bol van de vitamine [ A, C, E en B1 en B2] en mineralen [calcium, ijzer, mangaan, magnesium, ijzer, seleen, natrium, silicium, fosfor en koper] en fytonutrienten.
Het voorjaar is de beste tijd om paardebloemblad te eten omdat de smaak dan het beste is en de voedingswaarde het hoogst.

Gaat de paardenbloem eenmaal pluizen en stuiven…. Ja dan is het gedaan met de pret [de smaak en voedingswaarde zijn weg…]

Paardenbloemblad is heerlijk in een zomerse stamppot met vroege [ Frieslander] aardappelen in de oven met wat blokjes kaas of gehakte noten naar keuze.
Je kunt het blad ook wokken met wat knoflook, ui, courgette en paksoi erbij en je hebt een heerlijk groente gerecht dat je met van alles kunt combineren.

Zelf ben ik gaan experimenteren met een vegan pesto, de hoeveelheden hoef je niet zo nauw te nemen, doe het meer op je gevoel. Hieronder grofweg de ingrediënten die ik vermalen heb tot pesto:

  • een flinke hand vers paardenbloemblad
  • twee eetlepels pijnboompitten [eerst even roosteren voor de smaak]
  • twee tenen knofook,
  • half zakje vegan mozzerella,
  • peper, zout en lijfolie naar smaak.

De gestampte en doorgeroerde paardenbloembladpesto kun je toevoegen aan een pasta naar keuze en met een knapperige salade erbij heb je een heerlijk voorjaarsgerecht.

Ook een ideaal “tuingerecht’ en eventueel te bewaren in de koelkast, want afgekoeld is het net zo smakelijk.
Het past ook helemaal in deze tijd om meer kruiden en planten uit de natuur te eten..

Smakelijk!