Home » Blog » Hormonen in balans » Wanneer ben je vruchtbaar

Wanneer ben je vruchtbaar

door | 2 feb, 2021 | Hormonen in balans

Cyclus tracking bij zwangerwens

 

Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen.

Januari is de maand dat bij veel vrouwen cyclus klachten ontstaan en als je zwanger wilt raken, dan kan dat voor extra stress en spanningen zorgen en dat heeft weer een negatieve invloed op de cyclus.

Een vicieuze cirkel ligt op de loer.

Vaak zijn vrouwen in de weer met temperaturen maar weten daar niet altijd het fijne van.

Ik ga uitleggen welke twee signalen je kunt gebruiken om je vruchtbare periode te weten.

Als eerste het baarmoederhals slijm

Wat is baarmoederhals slijm precies?
De baarmoederhals is de nekachtige opening naar de baarmoeder, die cyclisch opent en sluit. In de bovenliggende klieren wordt slijm van verschillende kwaliteit geproduceerd, wat informatie geeft over of we ons in onze vruchtbare fase bevinden of niet.

Wat kun je doen

Je neemt eenvoudig wat slijm met de wijsvinger (mogelijk samen met de middelvinger) en controleert of het slijm romig, waterig of rekbaar is. Je hebt misschien weleens gemerkt dat, in je meest vruchtbare fase, het toiletpapier “wegglijdt” of er meer slijmresten achterblijven na het vegen.

Onvruchtbaar

Zodra de menstruatiebloeding stopt, sluit de baarmoederhals zich en wordt er ondoordringbaar slijm geproduceerd. Dit slijm beschermt tegen ziektekiemen en voorkomt dat sperma binnendringt, omdat het lichaam hormonaal nog niet klaar is voor de bevruchting van de eicel.

Dit type slijm is meestal niet zichtbaar bij de vaginale opening, daarom is er weinig of geen zichtbare afscheiding en voelt de vagina enigszins droog aan.

Hoe lang deze fase aan het begin van de cyclus duurt, is bij elke vrouw verschillend.

De eerste tekenen

Er wordt meer oestrogeen geproduceerd in de groeiende follikels en dit hormoon wordt door de bloedbaan geleid naar onder andere de hersenen en de baarmoederhals.

Nu produceren de klieren in de baarmoederhals plakkerig, klonterig slijm dat geleidelijk vloeibaarder en romiger wordt.

Dit zijn de eerste tekenen dat je je vruchtbare fase ingaat.

Het is nog steeds moeilijk voor het sperma om snel te bewegen, maar ze kunnen zich nu beschermen tegen de zure vaginale omgeving, zelfs al is het maar voor een korte tijd, dankzij de consistentie van het slijm.

Vruchtbaar

Doorgaans barst één van de follokels open en de eicel komt terecht in de eileider.

Dit wordt ovulatie genoemd en kan gepaard gaan met lichte spotting.

Onder invloed van een verhoging van het oestrogeen wordt het slijm rekbaar en vloeibaar.

Dit slijm beschermt, filtert, voedt en transporteert het sperma en de suiker die erin zit en lokt ze naar de baarmoederhals.

Het sperma kan hier drie tot maximaal vijf dagen overleven. Dit is nu de beste tijd om te vrijen als je van plan bent om zwanger te raken.

Na de ovulatie

Uit de follikel die de rijpe eicel produceerde ontstaat het corpus luteum [gele lichaam] dat progesteron gaat produceren.
Dit hormoon circuleert in het lichaam via de bloedbaan. De basale lichaamstemperatuur stijgt meetbaar en het slijm dat nu wordt geproduceerd wordt, is weer ondoordringbaar en sluit de baarmoederhals.

Het meten van de ochtendtemperatuur

De cyclus van elke vrouw is net zo verschillend en uniek als elke vrouw kan zijn. Het is echter een handig hulpmiddel om de ochtendtemperatuur te meten om zo te kunnen vaststellen op welke dagen je vruchtbaar bent.

Ben je ziek, verkouden en/of heb je koorts?
Sla dan de meting over want dan is het een nutteloos hulpmiddel geworden.
Hoe lang de fase tot aan de ovulatie duurt is dus bij elke vrouw verschillend.

Daling in temperatuur voor de ovulatie

Voorafgaande aan de ovulatie merk je dus al het veranderende slijm en dan ineens is je ochtend temperatuur 0,2 graden lager.

De reden hiervoor is de verhoogde oestrogeenspiegel kort voor de eisprong.

Goed om te weten: Dit is de ideale dag om te vrijen als je zwanger wilt worden.

Na de daling volgt gelijk een piek als gevolg van de progesteron doordat de follikel de eicel heeft losgelaten.
De laatste 14 dagen tot aan de eventuele menstruatie is je temperatuur gemiddeld 0,2 graden hoger dan in de fase voorafgaande aan de ovulatie.

Er is nog veel te zeggen over het beinvloeden van je vruchtbaarheid. Wil je hier meer over lezen kijk dan eens op mijn blog over kinderwens

Voor drie hormoonvrije gezinplannings opties wil ik graag een lans breken.

Als eerste de Daisy
Een apparaatje waarmee je de vruchtbare dagen kunt volgen en dus een hulpmiddel bij zwangerwens maar je kunt hem ook gebruiken als anti-conceptie methode.
Zonder poespas en zonder hormonen, hoe fijn is dat…..
Als je de code : vrouwengezondheid invoert krijg je  €10 korting.

Verder is er ook Sensiplan

De Sensiplan-methode is vrij van bijwerkingen en – mits goed toegepast – in hoge mate betrouwbaar.

Beginnen met Sensiplan kan zowel voor de vrouw als voor de man een nieuwe en bijzondere ervaring zijn. Vaak blijkt de methode een vernieuwende en verfrissende invloed te hebben op de relatie.

Sensiplan schikt zich niet naar de wensen van het ogenblik, maar volgt de gegeven biologische wetmatigheden van je lichaam.

Sensiplan is een sympto-thermale methode van gezinsplanning. Door de signalen die het lichaam van de vrouw gedurende haar cyclus afgeeft te interpreteren kunnen de vruchtbare en onvruchtbare dagen met grote nauwkeurigheid worden vastgesteld.

Voor de cursus Sensiplan kun je terecht bij de verloskundigepraktijk Promessa in Waddinxveen.

Als laatste de koperspiraal Ballerine.

Ook daarvoor kun je terecht bij Promessa, daar hebben ze veel ervaring met het plaatsen en maken ze een echo ter controle of de plaatsing goed is verlopen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin