Home » Blog » Hormonen in balans » Meer grip op je menstruatie

Meer grip op je menstruatie

door | 30 sep, 2019 | Hormonen in balans

Elke maand komt het terug. Vroeger noemden ze het “de rode vlag” of “opoe is op bezoek”. Lange tijd werden vrouwen als onrein beschouwd. Tampons werden fabrieksmatig pas gefabriceerd na de 2de WO. Het lichaam beschermt je door in tijden van stress situaties je cyclus stil te leggen, denk aan examenstress, een verkeersongeluk, ziekenhuisopname, een bedreigende gebeurtenis en heftige lichamelijke belasting zoals anorexia en overmatig sporten. Gelukkig is het taboe nu verdwenen en zijn de duurzame menstruatiecups in opmars en is er volgens antropoloog Iris Verstappen zelfs een mindshift gaande. Wat prachtig om mee te maken maar wat overblijft zijn de hormonale schommelingen die onontkoombaar zijn. De vraag die ik vaak krijg is: “hoe krijg ik meer grip op mijn menstruatiecyclus”. . Wanneer het body/mind systeem van een vrouw in balans is zal de menstruatie cyclus zich van nature zo plooien dat de periode van menstrueren samenvalt met de volle maan. Een maancyclus duurt 28 dagen. Bij veel vrouwen duurt een menstruatiecyclus ook 28 dagen. Het is goed mogelijk dat wanneer er klachten optreden voor het menstrueren deze verdwijnen zodra het vloeien begint [PMS] en omgekeerd geen klachten vóór maar wel tijdens de menstruatie. Een combinatie van beide kan ook.
Als er allerlei klachten voorkomen: krampen, misselijkheid, diarree, heftige stemmingswisselingen, vermoeidheid en hevig vloeien, zou je dit kunnen zien als een sterk signaal van het lichaam dat er behoefte is aan een reiniging. Wanneer de menstruatieperiode goed is verlopen, met voldoende reiniging, dan voel je je een stuk beter. Dit gevoel van ‘opschoning’ kan zelfs enkele weken voortduren. Wanneer er vervolgens weer veel afvalstoffen worden aangemaakt en opgebouwd in het lichaam komen de klachten rondom de menstruatie weer langzaam terug.
De menstruatiecyclus kan ook in deze tijd nog steeds als een gebalanceerd, mooi en innerlijk verrijkend proces ervaren worden met een minimum aan klachten en beperkingen. Zie de cyclus als een vrouwelijk proces en herstel de balans tussen lichaam en geest met eenvoudige aanpassingen in leefstijl en/of voeding. Wil je hier meer over weten? Neem contact op ….

Aanmelden

Over mij

Heb je hormonale klachten en kun je daar hulp bij gebruiken? Ik ben gespecialiseerd in het bieden van natuurlijke oplossingen.

Gerelateerde artikelen

Period Power

Period Power

Period power is een boek dat ingaat op de verschillende fases van de cyclus en geeft tips en adviezen hoe je daarmee om kunt gaan. De fases worden beschreven als de vier seizoenen, nl: winter, lente, zomer en herfst.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin