Period Power: Inzicht in de verschillende seizoenen van je cyclus en hoe je die kunt gebruiken zodat het voor jou werkt.

Sinds ik mij kan herinneren heb ik veel last van PMS, stemmingswisselingen, eetbuien, flauwvallen en mij over het algemeen beroerd voelen tijdens mijn menstruatie. Ik heb twee keer een hormonale spiraal (Mirena en Kylena) uitgeprobeerd om hier verandering in aan te brengen. Mijn menstruatie bleef weg en de heftige menstruatieklachten ook, maar ik had wel ongeveer elke week een keer migraine. Dit werd nog regelmatiger als ik stress kreeg over deadlines van mijn studie. Hier ben ik dus snel mee gestopt. Toen ik sinds oktober afgelopen jaar weer ‘hormoonvrij’ was en mijn cyclus weer terugkwam, werd mij het boek Period Power aangeraden. Ik ben het gaan lezen en wil graag met jullie delen welke inzichten dit boek mij heeft gebracht.

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Noreen, ik ben de oudste dochter [van Caroline] in een gezin van vijf kinderen, 23 jaar oud en ik woon en studeer in Zwolle. Ik houd van reizen, bakken en tweedehands shoppen met mijn vriendinnen.

PERIOD POWER

Period power is een boek geschreven door Maisie Hill. Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen, maar het is ook vertaald in het Nederlands en als twee boeken verschenen. De Cyclus Strategie en De Hormoon Revolutie, vertaald door de dames van de bekende podcast; Damn Honey.
Het boek begint met een uitgebreide les seksuele voorlichting. Zo uitgebreid, heb ik het in ieder geval nog nooit meegekregen op school, in een boek of in een documentaire. Je leert alles over je vagina, je baarmoeder, je eierstokken, je hormonen, je menstruatie en je ovulatie. Dit is belangrijk om later in het boek te begrijpen waarom je je op bepaalde momenten in de maand anders voelt en ook wat er precies (vaak onbewust) met je lichaam gebeurt. Ik kan je verzekeren dat je nieuwe dingen gaat leren.

CYCLUS TRACKER

Daarna wordt het belang van het bijhouden van je cyclus verteld. Er worden een aantal manieren voorgesteld en ik heb zelf de simpelste methode gebruikt. Ik heb elke dag 1 woord opgeschreven over hoe ik me voelde die dag. Ik gebruik zelf al een tijdje een menstruatie app om te weten wanneer ik ongesteld moet worden en dit was makkelijk bij te houden in deze app.

DE SEIZOENEN

Het boek gaat daarna in op de verschillende fases van je cyclus, of zoals Maisie het omschrijft, de seizoenen van je cyclus. Eigenlijk bestaat elke fase van je menstruatie uit een seizoen; de lente, de zomer, de herfst en de winter. Voor iedereen is de lengte van de seizoenen verschillend, sommige vrouwen hebben een lange herfst en een korte winter. Sommige vrouwen hebben een korte herfst maar een lange winter. Maisie beschrijft bij elk seizoen de verschillende kenmerken, wat er in je lichaam hormonaal gebeurt, hoe je het meeste uit dit seizoen kunt halen en hoe je het beste in ieder seizoen kunt omgaan met de vervelende “pitfalls”.

WINTER

De winter begint op dag 1 van je menstruatie. Maisie geeft het de toepasselijke titel: There will be blood.
Dit is het begin van het winterseizoen. Tijdens, de winter zijn je hormoonlevels naar het laagste niveau gezakt. Je kan je onder andere moe, kwetsbaar, emotioneel, angstig en onrustig voelen. Dit is de tijd van de maand dat je echt even bij jezelf moet ‘inchecken’. Je kunt je afvragen hoe voel ik mij vandaag en wat kan ik voor mijzelf doen. Neem tijdens de winter de tijd om grenzen te stellen voor jezelf, eet waar je behoefte aan hebt (je lichaam geeft dit aan) en neem je rust. Wat kan helpen is minder tijd op je telefoon doorbrengen, een boek lezen, vanuit huis werken, naar een rustige Yin Yoga les gaan [of online volgen] of luister op de bank naar een podcast of luisterboek.

LENTE

De laatste dag van je menstruatie ga je over naar de lente. Door Maisie genoemd: Let’s get this party started. Je kunt de lente herkennen aan een periode waarin je je creatief voelt, enthousiast, experimenteel, meer zelfvertrouwen hebt, weerbaar en nieuwsgierig bent. Gebruik de lente om nieuwe dingen te proberen en schrijf creatieve ideeën op. Kies tijdens de lente een onderwerp waar je je op kunt focussen in de zomerperiode. Kijk wel uit dat je in de lente jezelf niet voorbijloopt. Neem af en toe een moment om stil te staan. Als je te hard van stapel loopt kan je hier last van hebben tijdens je zomer- of herfstseizoen.

ZOMER

De zomer begint ongeveer een aantal dagen voordat je moet gaat ovuleren en een aantal dagen daarna. De titel die Maisie de zomer heeft gegeven is: Don’t stop me now. Tijdens de zomer voel je je energiek, je zit lekker in je vel, je bent zelfverzekerd, productief (maar kan ook onrustig zijn), positief ingesteld, alles voelt licht, je kunt beter omgaan met tegenslagen en dit is de tijd dat je communicatief op je sterkst bent. Kijk uit dat je in de zomer, je niet te vaak ja zegt en dat je jezelf niet voorbijloopt, net als in de lente. Haal het meeste uit de zomer door leuke dingen in te plannen en nieuwe dingen uit te proberen. Het is de perfecte tijd om kleding te kopen omdat je goed in je vel zit, en om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Schrijf op wat je hebt bereikt tijden je lente en zomer nu je nog een positieve mindset hebt, dan kun je hiernaar terugkijken als je innerlijke criticus tevoorschijn komt tijdens de herfst en de winter. Als je goede plannen maakt in de lente, kan je er in de zomer veel uithalen.

HERFST

De herfst begint vaak een aantal dagen na je ovulatie als je opeens een dramatische shift ervaart in hoe je je voelt en gedraagt. Maisie heeft deze periode heel toepasselijk (vind ik) ‘Highway to hell’ genoemd. Voor veel vrouwen is de overgang van de zomer naar de herfst lastig, dus dit is een van de meest essentiële aspecten van het bijhouden van je eigen cyclus. Door te weten wanneer deze verandering eraan komt, kun je je er beter op voorbereiden. Door te weten wanneer je je anders gaat voelen kan ervoor zorgen dat je het gevoel van onzekerheid, vermoeidheid, kritiek naar jezelf kunt omzetten naar lief zijn voor jezelf en jezelf rust gunnen. Als je een cyclus hebt van 28 dagen zal je ongeveer op dag 20/21 naar het herfstseizoen overgaan. In de herfst heb je vaak minder energie en ben je introverter. Het is een goede tijd om te reflecteren maar om niet te streng te zijn voor jezelf. Het is namelijk de tijd dat je het meest intuïtief bent ingesteld en weloverwogen beslissingen kan nemen. In tegenstelling tot het hard van stapel lopen in de lente en zomer.

VERANDERINGEN en HORMONEN

Nadat alle verschillende seizoenen zijn toegelicht gaat het boek verder in op de verschillende veranderingen die een vrouw meemaakt gedurende haar menstruerende leven. Hoe de seizoenen verschillen als gevolg van bijvoorbeeld de pubertijd, het gebruik van anticonceptie, zwangerschap, ouderschap en (pre) menopauze. Het boek licht ook toe hoe je met bijvoorbeeld voeding je cyclus en menstruatie kunt beïnvloeden. Dit is natuurlijk heel anders voor elke lezer, en daarom is dit iets wat je het beste zelf kunt ervaren. Wel weet ik, dat ik in verschillende periodes in mijn leven terug zal komen naar dit boek. Om te begrijpen wat er met mijn lichaam gebeurt en hoe ik daar het beste mee om kan gaan.

Ik zou dit boek zonder twijfel aanraden aan alle vrouwen. Ik heb na twee maanden mijn cyclus bijhouden en ervan leren al het idee dat ik er de volgende cyclus beter of op een andere manier mee om kan gaan. Het gaat er natuurlijk om dat je leert wat het beste voor jou werkt en daarom is simpelweg ervaren, reflecteren en opnieuw proberen belangrijk. Ik weet wel dat nu ik jong ben en nog heel wat menstruaties in mijn leven ga meemaken, ik nog wat meer begrip en respect voor mijn lichaam heb gekregen. Iedere vrouw ervaart dit op haar eigen manier en daarom raad ik je zeker aan om je cyclus bij te houden, de seizoenen te herkennen en misschien dit boek te lezen om jezelf beter te begrijpen.